Ketje.jpg
Ketje

De geschiedenis van "Ketje":
Aan een werf in Hendrik Ido Ambacht had de heer Lievaart begin dertiger jaren de opdracht gegeven om 4 catboten te bouwen. De werf had het tij tegen en ging in de toch al economisch moeilijke tijd failliet. De rompjes waren toen wel klaar, en de opdrachtgever liet deze naar een pakhuis in Rotterdam komen. Daar heeft hij de scheepjes zelf afgebouwd. Er zijn meer dan vier van deze rompjes terug gevonden in Nederland. met een identieke opbouw en inrichting. Het raadsel van de oorspong is dus nog niet helemaal opgelost. Wie helpt puzzelen?

Er zijn modellen van verzinkt ijzeren gemaakt en van blank ijzeren plaat. Er zijn nog een paar scheepjes van verzinkt ijzer, waarvan de romp nog in prima staat zijn. De romp van "Ketje" is grotendeels van blank ijzer. In het middenstuk van de romp, het diepste gedeelte, moest in 1977 een nieuwe plaat ijzer geklonken.

De boot werd tot 1967 gebruikt door oude dame, om in de natuur wat te tekenen en te schilderen. Mevrouw had verder niets op met watersport, laat staan zeilen. De boot, toen "Emmy" genaamd, was ontdaan van tuig en kiel en er hing een 5 pk Seagull buitenboordmotor achter. De staat van onderhoud was erbarmelijk. In het ouderlijk gezin van de huidige eigenaar werd de boot zo goed mogelijk in de oorspronkelijk staat terug gebracht. Ruim 20 jaar geleden is de broer van de eigenaar op speurtocht gegaan, op zoek naar andere catboten en hun historie. Hij trof via een artikel in "de Waterkampioen" medestanders en in 1990 is de Nederlandse Catbootclub opgericht.

ketje en 4 zusje van voren 1936
Ketje en haar 4 zusjes

Ketje

Eigenaar / thuishaven : Marius en Grietje Cusell, Loosdrecht
Ontwerper : -
Bouwer / bouwjaar : 1934
Materiaal romp : Staal, geklonken met mahoniehouten opbouw
Motor : 4.5pk bbm
Lengte over alles : 4.77m
Lengte over stevens : -
Lengte waterlijn : -
Breedte : 2.00 m
Diepgang : 0.67m inclusief zwaard
Waterverplaatsing : 1.1m³
Zeiloppervlak : 15m², oorspronkelijk Egyptisch linnen, momenteel Dacron